Day #22 Writing Challenge: The first 10 things…

The first ten things ini dibuat untuk menggantikan the first ten songs, karena ya gitu, saya tidak punya playlist lalu kenapa juga saya milih 30 tema yang banyak lagunya? Maka, saya pun meluncur ke youtube, untuk menemukan sepuluh hal pertama yang ada di sana. Dan ini dia list rekomendasi video dari youtube yang saya temukan:

Big cats do what little cats do, How to act Indonesian (channel si Sacha) , Cats reunited with dog, Cats meets their owner after long time, Mom cat talking to kittens, 8 signs your cat trying to kill you… dan…Ternyata isinya ga penting kucing semua. -.-‘

Sambil ngemil sop sisa makan semalam, dan melihat-lihat langit jam delapan pagi yang tumben berwarna biru, melihat pemandangan di jendela masih sama kayak yang pernah saya tulis dan nggak mungkin ditulis lagi, akhirnya saya ngambil satu-satunya buku yang ada di dekat laptop (selain notes bergambar kucing dan kamus bahasa Belanda). Lalu memutuskan membuka sepuluh halaman secara random serta menuliskan hal menarik yang ada di sana.

1. Halaman 55:

What if  an interstellar messages received by project Argus, but very slowly–one bit per hour, or per week, or per decade? What it they were very old, very patient murmur of transmitting civilization, which had no way of knowing that we get tired of pattern recognition after seconds or minutes? Supposed they lived for tens thousands years. And taaaaaaaalked verrrrrry slooooowwwwwly. Could such long lived creature exist?

2. Halaman 24:

“What do you mean, Kent, ‘they get out’?”

“I mean, Ms. President, that our television signals leave this planet and go out into space.”

“Just exactly how far do they go?”

“With all due respect, Ms. President, it doesn’t work that way.”

“Well, how does it work?”

“The signal spread out from earth in spherical waves, like a ripples in a pond. They travel at the speed of light–186.000 miles per second–and essentially go on forever. The better some other civilization’s receiver are, the farther away they could still picked up our TV signals. Even we could detect a strong TV transmission from a planet going around the nearest star.”

“You mean to say, all that crap on television? The car crashes? Wrestling? The porno channels? The evening news?”

“Everything, Ms. President.”

3. Halaman 136:

At the same time, Joss began to preach that science didn’t have all the answer either. The embarassing findings, the facts that don’t fit, the scientist just sweep under the rug, he said.  There were excesses in science, and there were excesses in religion. A reasonable man wouldn’t be stampeded by either one. There were many interpretations of scripture, and many interpretations of the natural world. Both were created by God, so both must be mutually consistent. Wherever a discrepancy seems to exist, either a scientist or a theologian–or maybe both–hasn’t been doing his job.

4. Halaman 151:

“Language can free us of feeling. Maybe that’s one of its function, so we can understand the world without becoming entirely overwhelmed by it.”

5. Halaman 359:

“Think of us more as the Office of Galactic Census. We collect information. I know you think nobody has anything to learn from you because you are technologically so backward. But there are other merits to a civilization.”

“What merits?”

“Oh, music, lovingkindness, dreams. Humans are very good at dreaming. There are culture all over the galaxy that trade dreams.”

6. Halaman 359:

“If the nazis had taken over the world, our world, and developed interstellar spaceflight, wouldn’t you have stepped in?”

“You’d be surprised how rarely something like that happens. In the long runs, the aggressive civilizations destroy themselves. Almost always. That’s their nature.”

7. Halaman 360

“I want to know what you think of us.”

“Alright, you(human) have got hardly any theory of social organization, astonishingly backward economic systems, no grasp of the machinery of historical prediction, and very little knowledge about yourselves. Considering how fast your world is changing, it’s amazing you haven’t blown yourselves to bits by now.”

Baru tujuh kali buka dan saya nggak dapet hal-hal menarik yang kalimatnya pendek-pendek. Wkwk. Capek juga ngetiknya. >.<

Kayaknya tujuh aja deh. Ketujuhnya saya dapat dari buku Contact- Carl Sagan. Novel tentang pertemuan manusia dengan peradaban lain yang lebih memahami tatanan semesta. Mungkin ada banyak novel dengan tema serupa, tapi konsep dan pengemasannya membuat yang ini betah saya baca berkali-kali.

Ada banyak hal kontroversial yang disinggung tanpa terasa berjejalan atau dipaksakan; tentang gender, tentang dunia akademis dan ke(tidak)ramahannya pada perempuan, tentang agama, fanatisme, tentang kemampuan manusia mengelabui diri sendiri, dan banyak lagi. Terlebih, karena penulisnya sendiri adalah seorang astronom, ilmuwan astrofisika, sehingga plot yang dibangunnya terasa lebih meyakinkan.

Oke, itu dulu saja. Sekarang saatnya saya nyobain resep muffin belajar hal lainnya. 🙂

Iklan

7 comments

  1. Wah… tansis nonton chanelnya sasha jugaaaa…

    btw, lagi2 kulian nama carl sagan. menayik… uda ada versi terjemahannya ga tan? atau yg versi ingrish nemu di indo gak eah? hmm harganya gamahal kan *dor

    Suka

  2. Aku mulai ga istiqomah ini nulisnya gara gara dobel challenge tan. Wkwkwkw. Aku besok kayaknya day 22 juga kayaknya nggak mau random playlist lah, bosen sm lagu. Yutub, buku udh sama tansis. Sek mikir ah random apa yang asek :’D

    Suka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s